Dotaz od čtenáře – med je cítit jako zkvašený, bílá vrstva na povrchu

Dobrý den, koupil jsem med od včelaře z Vysočiny,
jedná se o květový med, který začíná krystalizovat.
Na povrchu je však bílá vrstva, podle pachu je cítit
jako by byla zkvašená, je to nějaký problém?

Děkuji


 

Dobrý den,

 

 to, že je med cítit jako zkvašený znamená, že se do něj dostala vlhkost. Nebo už tam byla. Med je silně hygroskopický – pohlcuje vlhost ze vzduchu. Sklenici s medem z vždy velmi dobře uzavírejte. Jinak může začít kvasit ( a vzniká něco jako medovina, přímo jedovaté to tedy není )

 

Bílá vrstva na povrchu medu je taková pěna z pylu květin, ale po alkoholu by to být cítit nemělo.

 

Níže přikládám obrázky svého medu, který má na povrchu tutéž ztuhlou pěnu z pylu. 

 

Jedná se o med, který se ze stáčecí nádoby bere jako poslední, (med se vypouští kohoutem od spoda nádoby) Lehký pyl plave na povrchu medu, proto se objeví až v posledních plněných sklenicích.

 

K dalšímu čtení doporučuji např. tuto webovou stránku – http://www.pardubicti-vcelari.cz/pages/med/med.html,  kde naleznete spustu zajímavých informací o medu a pojmech s ním souvisejících.

 

A o zkvašeném medu už jako o medovině 🙂 třeba zde: http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/medovina-medove-vino

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

pyl na povrchu medu, vysvětlení v příspěvku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..